Selamat Datang Ke Laman Blog Wanangseri. Anda dialu-alukan untuk memberi pandangan dan pendapat kepada penulisan dalam blog ini

Jumaat, 26 Disember 2008

"HUDUD" : ANTARA AYAM DAN MUSANG !!

Melalui Naib Presidenya Datuk Husam Musa PAS (Parti Angguk Saja) berjanji akan melaksanakan "HUDUD" jika Pakatan Pembangkang memerintah negara mengantikan BN kelak. Apakah hak PAS untuk bercakap begitu, bagi pihak geng-geng dalam Pakatan Pembangkang sedangkan DAP dan PKR tidak pernah memberi mandat untuk PAS melakukanya?
"Perkahwinan muta'ah" antara PAS dengan DAP khususnya dan PKR hanyalah satu pakatan bertujuan setakat untuk meruntuhkan Kerajaan BN yang dianggap musuh bersama saja . PAS, DAP dan PKR masing-masing dengan agendanya tersendiri dan ingin menipu antara satu sama lain.
Kalaupun pakatan mereka berjaya menjatuhkan BN, pastinya ketiga-tiga parti ini akan berkecamuk dan berbunuh-bunuhan di atas tapak runtuhan BN kerana mereka tidak mungkin ada pelan bangunan yang tidak sekata. Masing-masing akan menegak parti masing-masing atau PAS terpaksalah beralah sebagai "PARTI ANGGUK SAJA"
PAS dengan HUDUDnya, DAP dengan Malaysian Malaysianya dan PKR hanya mahu Anwar jadi PM. Maka, jadilah mereka semacam orang yang cuba tidur sebilik tetapi sebenarnya tidak tidurpun kerana masing-masing hanya menunggu peluang untuk meracun atau membunuh sesama sendiri.
Pelik, PAS kononnya ingin memartabatkan "HUDUD" tetapi bersekongkol pula dengan DAP (DAPAT AKU PERKOSA ) yang telah bertekad untuk menghalang cita-cita PAS itu dengan apa cara sekalipun. Sukar untuk mempercayai "AYAM BOLEH DUDUK SEREBAN DENGAN MUSANG" atau sekadar SIMUSANG CUBA BERBULU AYAM UNTUK MEMANGSAKAN SI AYAM SAJA"

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

PAS (Perkosa Agama Syumul)yang buat "HUDUD PAS" yang tidak penting (0.00001 peratus mengikut kata Hj. Hadi).... Bacalah seterusnya....

Adakah Pas Juga Penjahanam Agama Dan Bangsa!
Posted on Wednesday, December 10 @ 17:08:55 MYT by pu3saadong

taminsari writes "

Banyak perkara berkenaan dengan perjuangan Pas disembunyikan. Penyokong atau pengikut parti itu sebenarnya telah dibutakan mata dan hati hingga menjadikan mereka kelompok manusia yang begitu mudah diheret ke mana sahaja.

Ramai penyokong Pas tidak tahu dengan jelas perlembagaan parti yang disokongnya melainkan melalui mendengar apa-apa yang disyarahkan kepada mereka saja. Kadang-kadang apa yang disyarahkan itu tidak begitu menepati sebagaimana yang tercatat dalam perlembagaan parti berkenaan.

Perlembagaan Pas, Perlembagaan Pindaan 1987 Fasal 6 (7), (8) dan (9). Pindaan pada tahun 1977, Fasal 6 (7) mempertahankan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal dalam amalannya, di samping berusaha mengembangkan bahasa al-Quran.

Perkara (7) diubah kepada mempertahankan bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi negara yang tunggal dalam amalannya, Pas menggugurkan perkataan kebangsaan kerana kebangsaan diberi makna asabiah oleh Pas.

Perkara (8) diubah kepada memperjuangkan wujudnya kebudayaan negara berasaskan nilai-nilai yang tidak bercanggah dengan ajaran-ajaran Islam sebagai ganti kepada memperjuangkan wujudnya kebudayaan kebangsaan yang berteraskan kebudayaan Melayu yang tidak berlawanan dengan ajaran Islam.


Perkara (9) memperjuangkan hak-hak kepentingan bangsa Melayu dan Bumiputra dalam usaha mencapai cita-cita keharmonian antara kaum dalam pindaan 1987 diubahkan kepada memperjuangkan hak dan kepentingan umat Islam di negara ini tanpa mengabaikan tanggungjawab melaksanakan keadilan terhadap seluruh rakyat Malaysia dan tanggungjawab mewujudkan keharmonian antara kaum di dalam negara ini.

Berdasarkan perlembagaan Pas, tidak ada peruntukan bagi memperjuangkan hak dan kepentingan bangsa Melayu. Ini bermakna bahawa tidak ada hak istimewa bangsa Melayu dan Bumiputera. Justeru, tidak ada lagi apa yang disebutkan pada hari ini sebagai Ketuanan Melayu.

Malahan dilaporkan sebuah akhbar (15 September 1985), Pas berjanji dengan masyarakat Tionghua Terengganu pada 14 September 1985 bahawa Pas akan menghapuskan Hak Istimewa orang Melayu jika mereka berkuasa.

Kalau dalam perlembagaan sebelum pindaan 1987 ada peruntukan untuk bangsa Melayu, misalnya dalam hal kebudayaan kebangsaan yang berteraskan kebudayaan Melayu dan nilai-nilai yang tidak bercanggah dengan Islam, dalam pindaan 1987 tidak ada lagi yang berhubung dengan Melayu.

Fasal 6 Perkara (11) melakukan apa-apa jua usaha dan tindakan dalam batas-batas perlembagaan dan undang-undang negara bagi mencapai semua tujuan Pas ke dalam dan ke luar. Jelas dalam perkara tersebut tercatat bahawa Pas juga tunduk dan akur kepada Perlembagaan Malaysia.

Adakah rakyat masih ingat gara-gara bekas mantan Perdana Menteri Tun Dr.Mahathir Mohammad mengumumkan untuk berundur keluar dari UMNO, seolah-olah ianya memberi satu rahmat kepada Pakatan Rakyat terutamanya Pas. Mereka mula memasang angan-angan untuk menubuhkan kerajaan baru jika Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi oleh UMNO tumbang. Mereka berharap UMNO akan terus bergolak dengan masalah dalaman mereka.

Pas melalui Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan yang Pas bersedia memimpin negara dengan berpegang kukuh kepada prinsip “kontrak sosial” sekiranya mereka dapat mengambil alih tempat BN untuk memerintah negara. Beliau menegaskan pendirian itu berasaskan kepada “kontrak sosial” yang telah dipersetujui semasa negara ini merdeka bahawa kepimpinan kerajaan perlu diketuai oleh orang Melayu Islam.

Tambahnya, kepimpinan kerajaan juga perlu meneruskan prinsip-prinsip yang digunapakai sekarang iaitu bahasa Melayu dan Islam sebagai agama Rasmi. Tetapi tidak berani pula menyebut untuk menubuhkan Negara Islam Pas. Katanya, Pas akan terus mempertahankan kontrak sosial yang diasaskan semasa negara merdeka, Islam serta bahasa Melayu di samping masalah perpaduan rakyat pelbagai kaum mesti diselesaikan dengan adil dan bukan secara perkauman.

Pelik tapi benar. Sejak bila pula Presiden Pas itu pandai berbicara tentang kontrak sosial? Asas pembentukan negara ini berpaksikan kepada kontrak sosial seperti bahasa kebangsaan sebagai penyatu kaum-kaum di negara ini, hak-hak istimewa Melayu dan juga hak-hak politik, ekonomi dan sosial kaum bukan bumi dijamin oleh perlembagaan, serta kerjasama parti-parti politik antara kaum-kaum terbesar melalui gagasan BN serta adanya pengiktirafan terhadap DPK dan DEB oleh pelbagai kaum semasa pembentukannya dahulu. Tidakkah semuanya ini bercanggah dengan perlembagaan parti Pas yang dipinda oleh mereka sendiri?

Adakah kita telah lupa semasa kempen pilihanraya tahun 2004 yang lalu. Apakah yang dijanjikan oleh Pas yang diketuai oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada masa itu. Pas sedia memansuhkan hak keistimewaan orang Melayu dalam perlembagaan jika mereka berjaya memerintah dan membentuk sebuah negara Islam ala parti pembangkang jika menang di dalam pilihanraya umum 2004.

Menurutnya, ia bagi memastikan keadilan kepada semua pihak tanpa mengira keturunan, kaum dan jantina, sebaliknya mengutamakan amalan meritokrasi. Ia ( hak istimewa orang Melayu ) masih boleh dipakai tetapi apabila tiba masanya apabila orang Melayu boleh berdikari, maka pada masa itu tidak perlu lagi. Ianya merupakan usaha berterusan parti Pas untuk mendapatkan sokongan rakyat terutama bukan Islam pada pilihan raya umum pada masa itu. Ia memberi tumpuan khusus kepada kedudukan bukan Islam dalam konteks pelaksanaan negara Islam.

Mengapa pada kali ini nadanya berbeza. Kalau hendak berpegang kukuh pada kontrak sosial, mengapa hendak memansuhkan hak keistimewaan orang Melayu. Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat pula ada mengatakan yang di dalam Islam tidak ada "hak istimewa sesuatu kaum".

Inilah sebenarnya perjuangan kabur Pas yang hanya pandai berkata-kata. Mereka begitu bijak menutupi segala kelemahan yang ada di samping sering menuding jari mencari kesalahan orang lain. Rakyat tidak seharusnya terus membiarkan diri terperangkap dengan helah politik Pas ini. Jika rakyat dari sekarang terus leka dan tidak berhati-hati ketuanan Melayu akan hancur dan agama Islam sukar dipertahankan.

Taminsari
Shah Alam
www.belantan.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

PAS (Pejuang Ajaran Syaitan) memanglah mempraktikkan "Matlamat Menghalalkan Cara" .... bacalah petikan berikut....

Tesco Kota Bharu: 2 Soalan Untuk Kerajaan Pas
Posted on Friday, January 25 @ 08:00:00 MYT by admin


Tok-Da writes "

Pada 3 Januari lalu dengan secara rasminya pasaraya Tesco dibuka di Kota Bharu, Kelantan berhampiran Jambatan Sultan Yahya Petra. Difahamkan Tesco ini adalah yang terbesar di Malaysia. Penulis sempat menjenguk bangunan Tesco itu semasa pulang bercuti ke Kelantan hujung tahun lepas. Memang besar, dan penulis sendiri kagum bangunan itu dapat disiapkan cepat tidak sampai setahun. Ini sesuatu yang luar biasa di Kelantan.

Sebagai anak kelahiran Kelantan, penulis secara peribadi gembira dengan kehadiran pasaraya yang menjanjikan pelbagai pilihan barangan dengan harga murah itu. Pun begitu, penulis masih mempunyai beberapa pertanyaan.
Memandangkan dengan adanya pasaraya besar Tesco ini memungkinkan akan berkurangan pelanggan di kedai-kedai kecil yang kebanyakannya dimiliki oleh orang Melayu di Kota Bharu ini, apakah peranan dan langkah Kerajaan Negeri Kelantan untuk membendung kebimbangan ini?
Kita khuatir jika tidak ada langkah bijaksana diambil oleh Kerajaan Kelantan, kemungkinan peniaga-peniaga Melayu di sekitar kawasan Kota Bharu akan gulung tikar akan menjadi kenyataan.
Untuk pengetahuan semua, Kota Bharu mungkin satu-satunya bandar yang mana bidang perniagaannya dikuasai oleh orang Melayu. Sebahagiannya meniaga dengan modal yang kecil, tidak seperti mana peniaga-peniaga Cina di bandar-bandar besar di luar Kelantan, yang mempunyai dukungan yang kukuh untuk survival dalam persaingan dengan pasaraya besar.
Peniaga-peniaga Cina di bandar besar mempunyai rangkaian (networking) dan kesatuan yang kukuh sesama mereka dan dibantu dengan modal yang besar dibandingkan dengan peniaga Melayu di Kelantan.


Pertanyaan penulis seterusnya, bagaimana Kerajaan Pas Kelantan yang mendakwa Islamik itu boleh pula membenarkan Tesco beroperasi di negeri Serambi Mekah ini sedangkan Tesco disifatkan sebagai milik Yahudi dan menyokong Zionis Israel?
Difahamkan sekitar tahun 2000, akhbar The London Jewish News telah diedarkan secara percu-ma di kesemua cawangan Tesco di seluruh England. Ia merupakan akhbar Yahudi yang memberikan sokongan secara terbuka untuk rejim Zionis di Israel.
Tesco diasaskan oleh Sir Jack Cohen yang berasal dari keluarga Yahudi yang kaya raya. Nama pasaraya Tesco diambil daripada nama isterinya Tessa Cohen.
Disamping mempromosi produk Israel di rangkaian pasarayanya di seluruh dunia, mereka juga telah membuat perjanjian perniagaan dengan syarikat perisian Israel yang berjumlah jutaan dolar.
Jack Cohen lahir pada 6 Oktober 1898 dan meninggal dunia pada 24 Mac 1979 dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Yahudi Willesden, London, England.
Pertanyaan-pertanyaan ini bukanlah bermakna penulis anti-Tesco, tetapi sekadar menempelak sikap pemimpin Pas sebelum ini.

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

ehh bla lah ajk rasuah!

nak tunggu demeh masuk jel!