Selamat Datang Ke Laman Blog Wanangseri. Anda dialu-alukan untuk memberi pandangan dan pendapat kepada penulisan dalam blog ini

Khamis, 5 Jun 2008

KEISTIMEWAAN MELAYU DAH ADA SEBELUM 1957 : KHOO KAY KIM

Prof. Emeritus Datuk Khoo Kay Kim dalam Akhbar Siasah, 3 -6 N0vember 2006 telah menyatakan pendapatnya " Jadi, kedudukan orang Melayu di sini timbul daripada hakikat bahawa Negara ini, kerajaan diperintah oleh Raja-raja, jadi orang Melayu sebagai rakyat kepada Raja ada keistimewaan. Kebanyakan orang bukan Melayu seperti Tan Cheng Lock dan yang lain-lain mereka adalah rakyat British. Oleh itu, kedudukan mereka dengan orang Melayu tidak sama kerana orang Melayu adalah rakyat dan mereka ada hak-hak tentu yang tidak ada pada orang lain, iaitu permulaannya. Selepas 1957, orang bukan Melayu diserap sebagai warganegara. Jadi begini, kedudukan orang Melayu ini bukan sesuatu yang diberi selepas 1957, tapi sudah ada sebelum itu lagi..... Masalah sekarang ialah ramai orang bukan Melayu tidak faham latarbelakang terutama sekali generasi muda. Dia hanya tahu kata 'ooh saya pun warganegara, kenapa saya lain...? ' kedudukan zaman sekarang in i mesti berasaskan perkembangan sejarah sebab itu kita kata sejarah suatu yang penting, tetapi silapnya cara sejarah itu diajar lebih beratkan politik, padahal lebih elok kita titik beratkan undang-undang dalam pembelajaran sejarah"

Wanangseri nak ajak orang-orang muda supaya ingat asal usul kita. Ramli Sarip kata
" SEJARAH MENGAJAR KITA MENJADI LEBIH DEWASA" Dewasa sewajarnya menjadikan kita lebih matang. Cikgu-cikgu sejarah dan kementeriaan Pelajaran kenalah cari jalan jadikan sejarah matapelajaran yang menarik dan bermanfaat.

Tiada ulasan: